mandag den 14. december 2009

Klimadebat i Tycho Brahe planetarium

Jeg var til klimadebat i Tycho Brahe Planetarium og det var virkelig nogen der vidste noget om tingene der deltog.
Michel Jarraud, generalsekretær for World Meteorological Organization.
Bill Becker, execlutive Director of th Presidential Climate Action Project
Ian Dunlop
, fra Centre for Policy Developmen
Luc Hardy, som har lavet ekspeditioner til bl.a. Grønland for at se på effekterne af klimaforandringer
Jean-Michael Costeau, havforsker, miljøforkæmper, filmproducent og søn af Jacques-Yves Costeau (ham dykkermanden med den store næse og røde tophue)

Så man må nok sige at det er nogle mennesker der ved en ting eller to om klimaforandringer og hvordan de kan ses allerede idag.

Bill Becker, Jean-Michel Costeau og Michel Jarraud

Det der gjorde stort indtryk på mig var hvor store forandringer man allerede idag kan se. Vi har jo alle set billeder af gletschere der har trukket sig tilbage, is på polerne der brækker af, man hører da også hele tiden om hvaler der bliver jagtet på trods af at de er udryddelsestruet, og man er efterhånden mættet af det, og politisk bliver det mødt med noget nær ligegyldighed, eller i hvert fald at det skal behandles så diplomatisk at det simpelthen ikke har nogen effekt.
Udryddelsestruede hvaler - hvilket de jo alle er - drives der kommerciel fangst på og hundredevis må lade livet hvert år, pga man ikke tør banke i bordet og sige stop.
Man har jo kunnet følge med i hvor meget regnskov der forsvinder, danne sig et overblik over forskellige dyreracer osv, men fra en satellit er vandet jo bare blåt og det er ikke let at måle på. Det er man blevet bedre til, men slet ikke nok, det man har fundet ud af skulle ikke være videre opmuntrende.
Der bliver snakket om en max temperaturstigning på 2 grader, men det kom frem at følgerne allerede idag er ganske voldsomme og at en stigning på bare 1 grad ville være katastrofalt. Derfor er det mål man har sat med 1,4 grader, langt over hvad vores planet kan holde til.

Alle vil gerne have at der bliver gjort noget, alle synes at vindenergi er en god ting, men alligevel vil vi ikke have ødelagt udsigten af vindmøller, vi vil stadig have biler som hver mands eje, billige rejser til Thailand og flyafgange hver halve time, osv osv.
Er jeg selv meget bedre?? Nok ikke meget...

Så hvad handler debatten om for tiden?
Ser man nyheder så er det ikke andet end penge og så demonstrationer.
Sådan en kamp der går ud på at en side siger "Vi skal alle sammen passe godt på miljøet" og den anden side siger "Hvad får vi for det?". Jo det kræver ændringer i samfundet og det koster penge, det er især svært i et land hvor folk sulter som det er, men helt ærlig så opfør jer da lige som voksne ansvarsbevidste mennesker.... Hele vejen rundt.
Jeg tænker bare om der ikke er nogen der er interesseret i at redde planeten, bare fordi at det er det rigtige at gøre?
Great Barrier Reef, verdens største struktur bygget af levende organismer, et ufatteligt smukt sted, med et rigt dyreliv og et sandt vidunder. At dykke der er klart på min top 3 over store oplevelser og enhver der ikke har prøvet det, bør omgående tage dertil omgående og prøve det, for det er da noget af det fedeste.
Da jeg var der hørte jeg at man var meget bekymret over rev var ved at dø pga forurening, ændringer i havstrømme osv, og hvorfor var man bekymret? Pga det var dette vidunderlige alsidige økosystem? Pga det er sådan et fantastisk naturen har skabt? Pga planetens alsidige natur er bevaringsværdig? Pga alle de dyrearter, incl. os selv, er afhængige af det? Nej - pga det vil skade turismen.
Vi er fandeme for viderekommende...

Nå men der er også udstillinger i København, noget ikke rigtigt er til at overse, hvis man kommer forbi rådhuspladsen, er denne kæmpe globus, hvorpå der bliver vist forskellig infofilm.



Copenhagen by night er heller ikke et helt tosset syn





Og så er der jo også ved at være jul, det må man jo ikke glemme.

Ingen kommentarer: